Vigsel – Frågor & Svar

Vigselceremoni 2007

Jag har hittills officierat vid ett 30-tal bröllop och ett mindre antal begravningar – samt en stor mängd andra slags ceremonier – och det tycker jag är väldigt roligt. Jag tycker också att det är en väldigt viktig uppgift. Ceremonierna är en självklar komponent i människosamhället, och har alltid varit. Du och din partner kanske vill ha ett annorlunda och vackert bröllop, med hedniska förtecken, och har frågor?

Här är några frågor folk brukar ställa, som jag härmed svarar på:
(sen kanske du har helt andra frågor – då är det bara att ställa dem, så kan jag försöka svara så gott jag kan)

squirreltracks

Vad kostar det?

Under flera år har jag debiterat 3.000:- för en vigselceremoni, plus eventuella reskostnader.

Men med tanke på att jag och min hustru ofta arbetar på helger, så har 3.000:- blivit för lite i förhållande till den tid, det arbete och det fokus jag måste ha kring dessa ceremonier, och därför har jag fr.o.m. 2015 höjt priset för min insats till 4.000:- om det inte är alltför långt från Stockholm, 5.000:- om det kräver längre resa.

Är det långt från Stockholm, så behöver jag också någonstans att sova på natten.
Det kan dock räcka med enklare inkvartering – jag behöver inga dyra hotellrum.
Sånt kan man diskutera när det blir aktuellt.

Rovdjursspår

Hur gör man?

Det första är att bestämma en plats och ett datum, förstås.
Sen behöver jag träffa brudparet öga mot öga, så att säga, så att vi kan lära känna varandra lite, och samtala om ceremonin och hur brudparet vill ha det.

Rovdjursspår

Kan du hålla bröllop långt ifrån Stockholm?

Ja, det kan jag. Jag har hållit vigselceremonier i Göteborg, Skåne, Delsbo, Gävle, Karlskoga och ett par ställen till.

Det enda man behöver tänka på då är att jag behöver ta lite mer betalt – reskostnader, och om det är väldigt långt, ersättning för den tid jag lägger på resandet, och så behöver jag eventuellt någonstans att sova (beroende på hur långt bort, om jag inte kan åka hem direkt efter vigseln).

Numera äger jag dessutom en liten husbil, så om vädret är anständigt har jag en portabel sovplats.

Rovdjursspår

Är det jättesvårt att få dig som vigselförrättare – är du en upptagen människa?

Ja, jag är rätt så upptagen, och jag håller inte jättemånga vigslar – jag har hittills hållit max fem vigslar på ett år. Jag har väldigt många andra engagemang som kan komma i vägen, men med god framförhållning, kreativitet och god vilja kan man komma långt.

Jag känner även ett antal andra personer som kan hålla vigslar, ifall det inte går att få till det med planeringen. Jag har refererat vidare till andra ceremoniledare vid flera tillfällen.

Rovdjursspår

Vi vill gifta oss på midsommar – kan du då?

Midsommar är en oerhört populär tidpunkt att ha bröllop på, så det kan vara mycket svårt att få tid till. Dessutom är midsommar en så pass stor och viktig högtid i sig själv för oss svenskar, och därför tycker jag att det känns lite som att gifta sig på julafton.

Bättre då att ha ett eget datum för bröllopet, som inte krockar med något annat.
Jag har hållit vigselceremonier några midsomrar, men vill nog helst hålla dessa ceremonier vid andra tidpunkter om det är möjligt. De vigselceremonier jag hållit på midsommar har som regel varit i direkt anknytning till något midsommarfirande jag varit delaktig i.

Midsommar (framför allt sommarsolståndet) är därtill en alldeles särskilt viktig tidpunkt för mig, som aktiv nordisk hedning. Då vill jag helst fokusera på egna ceremonier för Frej och Freja, för fruktbarheten, kärleken och lusten, företrädesvis tillsammans med mina nära och kära.

Rovdjursspår

Är det ett historiskt korrekt bröllop?

Nej. Det finns inga nedtecknade beskrivningar av vigselceremonier från förkristen tid, så det går faktiskt inte att vara historiskt korrekt. Jag har plockat ihop komponenter från en mängd olika slags ceremonier, och hittat på en hel del nytt.

Själv tycker jag att det är en stor fördel med det, eftersom det lämnar så mycket större frihet att skapa en egen och personlig form för just er ceremoni.

Det viktiga är att ceremonin fungerar som just en ceremoni, som ett stämningsfullt bröllop. En vigsel är en vigsel är en vigsel. Bröllop och vigselceremonier ser i praktiken ungefär likadana ut i grunden över hela världen. Däremot lägger jag väldig mycket energi och arbete på att ceremonin ska kännas helt rätt, och så tidlöst vacker som jag bara kan.

Rovdjursspår

Måste man vara medlem i Samfundet Forn Sed i Sverige för att bli vigd av dig?

Nej. Jag är förvisso medlem i Samfundet Forn Sed i Sverige, och har varit aktiv i samfundet sedan 1996, men jag är helt autonom, håller ceremonier för alla som önskar, oavsett medlemskap i något samfund eller ej. Det är alltså inget krav.

Rovdjursspår

Hur hittar man en bra ceremoniplats?

Det bör vara en plats som för det första känns bra – det ska vara en harmonisk stämning på platsen. Den där inre rösten, den där känslan, det som säger ”här är en bra ceremoniplats” – den ska man lyssna på

Det finns förstås några bra praktiska grejer att tänka på – marken bör vara plan, och alltså inte luta alltför mycket. Det ska helst vara något avskilt, och inte utsatt för alltför mycket buller och störningar.

Det behöver absolut inte vara en gammal kultplats från fordom tid – de har också varit nya en gång i tiden. En äng med träd runt funkar alltid. Högt gräs är inte så bra – lie eller gräsklippare är då bra att ha.

Rovdjursspår

Gäller vigseln juridiskt?

Nej. Mina vigselceremonier är inte juridiskt bindande. För detta krävs att man har ett särskilt tillförordnande, antingen i egenskap av präst i ett stort religiöst samfund, alternativt som borgerlig vigselförrättare. Och det har jag inte. Så för de som anlitar mig, och vill ha äktenskapet på papper, gäller det att komplettera med den statligt byråkratiska delen med förslagsvis borgerligt bröllop på Rådhuset.

För övrigt är jag sekularist, och tycker att det är ett alldeles utmärkt arrangemang. Jag tycker att man ska skilja stat och kyrka åt helt och hållet, och anser inte att några religiösa personer ska ha juridisk vigselrätt över huvud taget.

Att just vi svenskar tycker att det är så viktigt är ju en kvarleva av den intima kopplingen mellan stat och kyrka – Prästen var både gudsman och statlig byråkrat, samtidigt.
Så är det inte i många andra länder. Det är bara Sverige som är lite konstigt i det avseendet. För mig personligen finns det något extremt ologiskt, i det närmaste perverst, att vi värderar staten högre än släkt och vänner.

I Holland gör man alltid två vigslar, om man vill ha ett mer festligt bröllop och inte bara den tråkformella på rådhuset. I andra länder är det jätteenkelt att få rätt att viga (som t.ex. i U.S.A.). Det är bara i Sverige vi krånglar med det här.

Ytterst sett är det ju som sagt inte den juridiskt gällande vigseln som är den ”riktiga” – det riktiga bröllopet är ju det ni har tillsammans med er familj och vänner. Med andra ord – de bröllop jag håller är så ”riktiga” de kan bli, med det lilla förbehållet att man får sköta kontakten med myndigheterna separat. Och det är på sätt och vis en rätt så bra tanke.

För några år sedan arbetade jag en del på att få tillförordnande som borgerlig vigselförrättare, men det är ofattbart krångligt att få det. Jag gjorde ett försök för några år sedan, och skickade en ansökan till Länsstyrelsen, fick avslag, överklagade till Justitiedepartementet, och fick än en gång avslag.

Trots en oerhört noggrant genomarbetad ansökan, med massor av tunga referenser (som t.ex. fem riksdagsledamöter från olika partier, m.fl.), så fick jag ändå avslag.
Så det är inte helt enkelt att få ett sådant tillförordnande. Och idag har jag släppt den ambitionen helt, på basis av just mina sekulära ideal.

Men det är ju egentligen inte viktigt alls. Frågan är hur ni vill ha ett bröllop, och hur det kan bli så vackert och fantastiskt som möjligt.

Rovdjursspår

Måste bröllopet se ut exakt som det du beskriver på hemsidan?

Absolut inte! Tanken är att min vigselbeskrivning är just ett förslag, och sen diskuterar vi oss fram till en ceremoni som passar just er. Det är ju lite det som är vitsen med att göra en alternativ ceremoni. Om ni gillar mitt grundförslag kan vi naturligtvis använda det, men många vill gärna lägga till eller ändra något. Då diskuterar vi det.

Rovdjursspår

Jag tycker att det är läskigt att prata inför folk – kan vi skippa kärleksförklaringen?

Du som frågar har uppenbarligen läst min beskrivning av en vigselceremoni. Bra. Jag gillar när man gör seriös research. 🙂

Att kunna förklara sin kärlek till sin tillkommande, på sitt eget bröllop, tycker jag faktiskt är ett grundkrav man kan ställa på en normalfrisk människa. Det handlar inte om att prestera något inför en grupp, och det behöver inte heller vara sådär fantastiskt och poetiskt. Du talar med din älskade, inte till ett auditorium.

Det viktigaste är att det kommer från hjärtat, att det ska kännas att det kommer från dig, inte från någon annan. Att det är perfekt formulerat är inte alls lika viktigt som att det handlar om din kärlek för din tillkommande.

Känns det vansinnigt jobbigt kan du viska i din partners öra.

Rovdjursspår

Måste vi ha mjöd i hornet?

Nej, verkligen inte! Om ni vill ha vin, cider, juice, källvatten, öl, svagdricka eller vadhelst ni har lust till så går det bra. Det finns inga normer för vad man måste eller inte får göra på de bröllop jag håller.

Jag har haft vigselceremonier för par som var helnykterister. Jag tror att vi hade flädersaft i hornet. Inga problem. Vi diskuterar oss fram till det som passar er bäst.

Rovdjursspår

Vi vill gärna ha mjöd i hornet, men var hittar man sånt?

Åh, jag kan eventuellt ordna mjöd. Jag har mina leverantörer – vänner som gillar att brygga mjöd. Men numera finns det också hyfsade mjödsorter på Systembolaget.

Rovdjursspår

Måste man ha vikingakläder?

Nej. Jag har hållit bröllop för folk i läderkläder och silverlamé, frack och långklänning, fantasykostymer – och vikingadräkter. Jag har absolut inga speciella krav på det området. Det viktigaste är att ni känner er fina!

På vårt eget bröllop 2003 hade vi en rätt så eklektisk dresscode – “kom i det du själv tycker att du är finast i”. Det tycker jag är en bra princip.

Rovdjursspår

Håller du andra slags ceremonier också?

Ja, jag har gjort det där med ceremonier till en av mina livsuppgifter, eftersom det intresserar mig så mycket, och eftersom jag ser behovet av starka passageriter. Jag håller blot, bröllop, begravningar, namngivningar, invigningsceremonier och mycket annat. Jag har även hållit en stor mängd olika shamanska ceremonier, helandeceremonier och mycket annat.

Rovdjursspår

Håller du initieringsceremonier för nyblivna asatroende?

Nej. Vad beträffar ceremonier av typen konfirmation eller trosbekännelse så tror jag inte att det är något som hedningar vanligen gör, eller någonsin gjort, i den meningen som man erkänner sig till t.ex. kristendom eller islam, eller som när man blir initierad in i en österländsk lärjungesuccession. Naturreligion och folktro funkar liksom inte på det sättet – det är ju inte konfessionella andliga vägar.

Att man sedan kanske vill bekräfta sitt vägval på ett eller annat sätt kan jag på sätt och vis förstå, men jag själv anser nog att den bekräftelsen är något som sker dagligen, steg för steg, i hjärtat. Bröllopet kan väl också på sätt och vis fungera som en bekräftelse på ens andliga vägval här i livet.

Rovdjursspår

Hur hittar man musikanter till bröllopet?

Jag har många duktiga musikanter i min bekantskapskrets, så prata med mig om vad ni vill ha, så kan jag nog förmedla något. Jag har haft några olika medeltidsmusikanter på bröllop och begravningar jag hållit, samt en spelman som är specialist på vikingatida musik – han tillverkar alla instrumenten själv! Men jag känner alltså många musiker som spelar väldigt olika slags musik – trumpetare, rockband, pianister etc. – så fråga mig.

Rovdjursspår

Måste man ha musikanter – är det inte dyrt?

Vad det kostar med musikanter kan nog variera, men ett par tusenlappar är nog minimum.
Det går dock inte att överdriva betydelsen av musik vid bröllopet – det är fantastiskt fint att kunna ha musik på vissa ställen.

Det betyder helt enkelt enormt mycket för stämningen att ha levande musik. Jag brukar säga att om det är vid något tillfälle man ska ha levande musik, så är det just vid bröllop – och på begravningar. Spara hellre in på något annat. Musiken lyfter allt.

Rovdjursspår

Viger du homosexuella par?

Ja, självklart! Jag har fått en förfrågan, men än så länge har det inte lett till en faktiskt ceremoni (förutom att jag har hållit hednisk andakt i Pride Park för några år sedan!), men självklart kan jag viga i praktiken vilka som helst. Jag har inga fördomar mot olika relationspreferenser, och anpassar mig till dem som vill ha ett bröllop.

Kärlek är kärlek, i vilken form den än uppträder, och det tycker jag är det viktigaste. Jag kan väl tillägga att jag mycket gärna skulle kunna tänka mig att hålla alla möjliga sorters genus- och antalsneutrala vigslar.

Rovdjursspår

Kan du hålla ceremonin på engelska?

Ja. Jag har hållit flera bröllop på engelska, och har en färdig översättning som jag har gjort utifrån den form jag redovisar i min vigselbeskrivning här på sidan, så visst kan jag det!

squirreltracks

Hör gärna av er om ni vill veta mer.


Shamansk trumresa