Om mig

Calle blåser eld

Jag har mer än 25 års erfarenhet av shamanistiska tekniker, och 20 års erfarenhet av att arrangera och hålla organiserade trumresor. Det har blivit hundratals trumresor med över 1.000 deltagare genom åren, bl.a. de regelbundna, månatliga trumresorna på AKAL Center i Stockholm under tio år i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet.

Jag var medgrundare till det nordisk-shamanistiska nätverket Ratatosk 1996, ordförande i Sveriges Asatrosamfund (numera Samfundet Nordisk Sed) 2000-2003, medgrundare till blotlaget Idavallen 2004, startade de årliga bloten vid Uppsala Högar påsken 2000, och har hållit mängder med hedniska & shamanistiska ceremonier de senaste 20 åren.

Jag har även varit aktiv i berättarrörelsen, och har på berättarfestivaler som Fabula Storytelling Festival, samt Berättarnätet Östs berättande på Brända Tomten i Stockholm – som regel med fornskandinaviska myter och sagor, men även med en del annat.

Under ett par år återupptog jag min gamla praktik att arrangera regelbundna trumresor i Stockholm (2016-2018) i STAR-lokalen, ett mysigt källarvalv i Gamla Stan. Det var väldigt roligt, men nu är projektet pausat ett tag igen, på grund av att lokalen har överlåtits till nya hyresgäster, som enligt rykten ska bygga en Spa-anläggning där. Dyker något passande upp drar jag nog igång trumresorna igen, men till dess ligger de vilande.


Mer om mig:

Shamanismen som andlig väg fanns i mitt liv redan innan jag var medveten om det. Som teaterstudent i mitten av 1980-talet läste jag Keith Johnstones IMPRO, en bok som kanske gjort mer intryck på mig än någon annan bok i mitt liv. Jag fascinerades av Johnstones arbete med teaterimprovisation, och hans djupdykning i maskteater.

I början av 1990-talet startade jag och några vänner en fri teatergrupp som fick heta Teater Krokodil, och i början ägnade vi oss främst åt teaterövningar samt mer eller mindre galen och lössläppt improvisationsteater. Det blev ofta jag som ledde träningen, vilket raskt ledde vidare till att jag började hålla improkurser på Spegelteatern i Stockholm.

Under samma tidsperiod blev jag god vän med en amerikansk kvinna som också var shaman, och när jag berättade utifrån hennes fråga om vad jag gjorde på mina kurser, om masker, tunga trummor, trance, det Heliga Teaterrummet och mer därtill, så skrattade hon gott, och påstod – ”But Calle, you’re a shaman!”. Och där började mitt medvetna utforskande av shamanism.

2004 påbörjade jag och min hustru Jennie en verksamhet som blev så populär, att den idag är vår huvudsakliga verksamhet – kurser i kärlek, sex och relationer. Mycket är inspirerat av tantra, men också av modern vetenskap – och förstås en del av mina shamanistiska erfarenheter. Vi blandar friskt, och använder det som fungerar.

Intressant nog har mycket av såväl min teatererfarenhet som arbetet med sex och relationer hängt med tillbaka in i mina shamanistiska aktiviteter, liksom mina teaterkunskaper också påverkat mina relationskurser. Jag ser idag att allt hänger ihop, och att det jag har gjort handlar om å ena sidan självutveckling och introspektion, å andra sidan relationer och kommunikation.


Shamansk trumresa